Системи за създаване на прогнози

Друг вариант за залагане е чрез използването на системи за правене на футболни прогнози. Характерното при използването на системи е, че те използват обективни признаци като последни срещи, брой удари, процент на владеене на топката и въобще всичко, за което човек може да се сети. След това информацията, която е събрана се трансформира в прогноза чрез метода на системата.

Например съвсем проста система е използването на последните 6 срещи на двата отбора. Гледат се противниците и резултатите постигнати срещу тях. За победа над отбор от първата шестица се дават 5 точки, за равен 2, а при загуба с един гол 1 точка; за победа над отбор от средата на таблицата – точките са си същите, както и в обикновеното класиране- при победа 3 точки, при равен 1, а при загуба, разбира се не се дават точки. Ако отборът е победил отбор от последната част на таблица, да кажем последните 6 – за победа се дава 1 точка, а за равен – 0.

Когато разликата между двата отбора в така направеното класиране е 5 точки се залага за отбора, който е напред.

Естествено, тази система за правене на футболни прогнози е елементарна. Тя също би могла да е успешна, но по-долу са показани някои от най-добрите системи.

Най-големият проблем при използването на системи е как те да се превърнат в коефициенти, за да се разбере дали дадена футболна прогноза наистина си заслужава да бъде играна,спрямо коефициента, даден от букмейкъра. Решение за това е използването на азиатски хенди кап или търсене на игра там, където има само два възможни изхода.

Power ratings системи

Това са системи, които са основани на примера, който дадохме в началото. При този тип системи за прогнозиране се определят дадени критерии, чрез които се прави класиране и тези критерии са различни от обикновените, които гледат само победа, равен или загуба.

Примери за power rating системи са използването само на последните 5 домакински срещи или такива при гостуване. Някои използват системи за прогнозиране и с броя на вкараните голове в последните или във всичките срещи, а други използват разликата в головете между победителя и победения.

Друг удачен пример за използването на power rating е взимането на съотношението между създадените положения и реализираните голове на базата на победите и загубите.

Така или иначе за прогнозирането е важно, както използването на системи, така и точната настройка на факторите, които определят системата. Възможно е даден фактор леко да се пипне, да се калибрира и тогава системата да стане успешна.

Ело системи

Ело системите се наричат неслучайно така, тъй като те използват принципа, на който се определя шахматния рейтинг ЕЛО. Там разликата в класите между победителя и победения оказва огромно влияние върху точките, които ще получи победителят и ще се отнемат на победеният. Също така за допълнителна точност на футболната прогноза се добавят и допълни коефициенти като игра у дома, победа навън и така нататък.

За да е ефективна една подобна система за футболни прогнози е необходимо тя да се наблюдава за дълъг период от време и постепенно да се напасват различните и елементи, така че тя да започне да дава резултат.

Системи основани на теорията на Гаус

Карл Фририх Гаус е немски математик, който създава един изключително точен модел за предвиждане на следващо събития на базата на данните от предишните подобни. Неговата теория за най-малките числа се използва широко в науката, а често и от математици, които се опитват да предвидят колко високо ще бъде детето им след година и два месеца.

Естествено много хора използват неговия модел за съставяне на футболни и не само прогнози.

При тази система се взимат определен брой данни, които се поставят като точки в координатна система. След това се прокарва една линия между тях, така че тя да даде най-малко точки отклонение между различните минали точки и така да покаже къде ще е следващата.

Малко сложно звучи, но не е. Освен това във всеки excel има автоматична версия на неговата теория.

Тънката част при използването на Гаус е избирането на източници за информация.

Системи с използване на коефициенти

Други системи за съставяне на футболни прогнози са чрез използването на коефициентите, давани от букмейкърските къщи. Ясно е, че коефициентът е един вид прогноза на букмейкъра за очакванията на залагащите за изхода на дадена среща. Това от своя страна може да се използва. Повечето коефициенти имат горе долу постоянен процент на излезли знаци. Например, ако вземем коефициентите над 2.21 за фаворита, около 40% от тях почти винаги завършват с победа за фаворита. По-просто казано вземете 200 подобни мача и ще видите, че около 80 от тях ще са с победа за фаворита.

Има много варианти за използване на тази зависимост при футболни прогнози. Единият вариант е за просто следене на мачовете там където знаем, че има закономерност. В горния пример – при срещи с коефициент за фаворита над 2.21 около 40% завършват с победа именно за фаворита. Изчакваме момента когато този процент естествено падне (тъй като процентите постоянно варират) и стигне например до 38. В този момент започваме да подкрепяме фаворитите на сингъл и получаваме една сравнително добра печалба от прогнозата си.

Друг вариант за използването на коефициентите е много подобен на първия, но малко по-глобален. Съставяме една таблица с различните коефициенти и създаваме база данни с различните процентни изходи в зависимост от коефициентите. Когато натрупаме една сериозна база, да речем от 200 мача за всеки коефициент, започваме да прогнозираме и залагаме. Там където процентите от предишните 200 срещи с този коефициент показват, че дадения мач е по-вероятен да излезе с някой знак, отколкото коефициента даден от букмейкъра, избираме го и залагаме. След това просто стискаме палци.